loader image

Historia

Redan 2000 hade Dennis Resell en idé. Han ville bilda 501st Legion i Danmark. Han pratade med legionen, fick allt godkänt och den danska utposten bildades. Föga anade han att på samma gång, inte så långt, långt borta i Finland, gjorde Toni Hovi liknande planer men i större skala. Tonis idé var att skapa en enda garnison som täcker Danmark, Finland, Norge och Sverige. Detta skulle leda till fler medlemmar för garnisonen samt större stabilitet och ett bredare utbud av resurser görs tillgängliga. Alla tyckte att det var en bra idé och därmed föddes Nordic Garrison.

Garnisonen växte stadigt men kämpade för att verkligen sätta sin prägel på Star Wars-kartan. Stora evenemang var få och långt emellan och de enda regelbundna konventen var Scandinavian Sci-Fi, Game and Film Convention som hålls i Göteborg, Malmö och Stockholm varje år. Inte ens där hade trupperna något riktigt uppdrag, de bara vandrade runt och såg coola ut.

First Nordic Garrison logo

Sakta men säkert kom fler medlemmar och en plan skapades för att delta i vårt första evenemang utanför vårt territorium. Målet var London Film and Comic Con 2006. Kontakt togs med den brittiska garnisonen och fem av våra orädda trupper välkomnades med öppna armar. I London kunde vi se hur den brittiska garnisonen fungerade. De var mycket större och bättre organiserade än Nordic Garrison hade varit. De hade en monter där de visade upp vad 501st Legion gick ut på och erbjöd också människor chansen att ta bilder med trupperna mot en cool Star Wars-bakgrund. Vi blev verkligen inspirerade och bestämde oss för att driva på med stora förändringar av hur Nordic Garrison framställde oss själva på våra större evenemang.

Tillbaka i vårt område lade vi upp våra planer och vid Scandinavian Sci-Fi, Game and Film Convention i Stockholm 2006 gjorde Nordic Garrisons medlemmar vårt första försök att samla in pengar till välgörenhet. Vi hade ännu inte bestämt vem vi skulle ge våra donationer till, bara att vi ville göra vårt för att hjälpa. Vi bad allmänheten att betala 25 kr för att ta ett fotografi med oss ​​mot vår Death Star-bakgrund. Resultatet blev mycket bättre än vi hoppats och vi samlade in 7 000 kr. Sedan trappade vi upp och erbjöd chansen att köpa ett tryckt fotografi, sedan ett foto monterat på en hemmagjord bakgrund och slutligen ett foto i en professionellt tryckt mapp precis som du får i nöjesparker runt om i världen.

Scandinavian Sci-Fi, Game and Film Convention
Barncancerfonden and a huge cheque

Första stora donationen

Nu när vi hade pengarna, vad skulle vi göra med dem? Vi kontaktade ett lokalt barnsjukhus och frågade om de skulle vara intresserade av att några soldater skulle komma för att underhålla barnen ett tag och även lämna över en check på pengarna vi hade samlat in. Tyvärr förstod de inte riktigt vad vi erbjöd och tackade nej. Vi tittade runt lite mer och försökte så småningom kontakta Barncancerfonden. Svaret kunde inte ha varit mer annorlunda. De var glada över vår idé och bjöd in oss att följa med dem på scenen på en talangshow som de hade organiserat. Där kunde vi prata om vad Nordic Garrison var och även överräcka en jättecheck till Barncancerfonden.

Till nästa stora evenemang höjde vi oss igen. Förutom att få fota med din egen kamera kunde vi också erbjuda att ta ett foto med vår egen kamera och sedan skriva ut det, precis som du åker i berg-och dalbanorna i stora nöjesparker. Det var en stor framgång och det slutade med att vi fick slut på bläck och papper innan dag ett var slut!

Efter det tog det fart på riktigt. Medlemmar började strömma in, vi började få kontakt från stora företag som ville använda oss för event och viktigast av allt tog vi kontakt med Lucasfilms egna promotorer i Skandinavien och började arbeta med dem.

Ny logotyp

Vid det här laget såg vår ursprungliga logotyp lite föråldrad ut så vi uppdaterade den. Den nya speglade mycket bättre vårt multinationella arv men behöll ändå snötroopern som alltid har varit en viktig del av Nordic Garnisons identitet.

I takt med att vi expanderade kunde vi arrangera allt större och bättre evenemang. En av våra höjdpunkter var öppningshelgen 2008 av Star Wars: The Exhibition i Örnsköldsvik. Hela museet hade fått en makeover för denna exklusiva utställning och Nordic Garrison skulle vara stjärnattraktionen för den officiella invigningsceremonin. Över 50 medlemmar av garnisonen från alla fyra länderna var på plats och underhöll publiken och njöt av utställningen själva. Darth Vader klippte det röda bandet, Darth Maul slogs mot Jedi i parken framför museet och trupper höll folkmassorna under kontroll runt om i staden. Det var fantastiskt!

The Second NG logo

Finse firande

Eftersom vårt territorium täcker Finse, Norge där exteriörscenerna på isplaneten Hoth filmades, bestämde vi oss för att fira 30-årsdagen av släppet av The Empire Strikes Back genom att organisera en resa dit för trupper från hela 501st Legion. Folk kom från så långt bort som Kalifornien för att göra oss sällskap. Vi fick en guidad rundtur på inspelningsplatserna, tittade på en speciell dokumentär om filmen medan vi tittade ut på Hoths snöfält och höll även de första Star Wars vinter-OS.

Finse

10 års jubileum

2011 firade vi vårt 10-årsjubileum (även känt som NG-X). Detta tillfälle firades med skapandet av några exklusiva varor (nu bland de mest eftertraktade inom 501st Legion på grund av dess sällsynthet) och en stor fest där medlemmar från hela vårt territorium samlades för en rolig helg.

The NG-X Cake
Danish Garrison logo

Danmark växer

Under 2017 beslutade våra danska medlemmar att de hade vuxit sig tillräckligt stora för att lämna Nordic Garrison och bilda en egen garnison som helt koncentrerar sig på Danmark. Den danska garnisonen har varit en stor framgång och har vuxit stadigt sedan den bildades.

När Danmark lämnade bestämde vi oss för att skapa en ny logotyp och den tredje logotypen för Nordic Garrison skapades.

Nya garnisoner

Efter fem år av stabilitet hade Nordic Garrison växt till en punkt där behovet av trupperna i varje land inte längre tillgodosågs av en enda ledningsgrupp.

Både Sverige och Finland valde att skapa egna oberoende garnisoner och lämnade Nordic Garrison.

Förutom vår professionalism under evenemang är vi välkända över hela världen för vår roliga attityd. Vi tar inte oss själva på så stort allvar och om Nordic Garrison är på ett event så brukar det vara fest!

Swedish Garrison logo

Om du vill vara med eller veta mer om oss, vänligen kontakta oss. Vi hjälper gärna till med alla dina frågor!