loader image

Vanliga frågor

Vi får ofta många frågor. Här följer svaren på de vanligaste och mest återkommande. Om du har en fråga som inte besvaras här, kontakta oss!

501st Legion är en världsomspännande grupp för och av fans som älskar att skapa kostymer som ser ut som den mörka sidan i Star Wars. Vi deltar på arrangemang över hela världen för att visa upp vår hobby och visa hur mycket vi gillar Star Wars. Samtidigt samlar vi också in pengar till välgörenhet.

Swedish Garrison är den Svenska grenen av 501st Legion. Vi har över 100 troopers över hela landet från Malmö I söder till Piteå i norr.

Det vore en ära om du ville bli en av oss!

Det finns bara 2 krav för att bli medlem:

 1. Du måste ha fyllt 18 år
 2. Du behöver ha en dräkt som är bra gjord och att den godkänns av oss.

Svårare är det inte!

Om du är under 18 år så finns det ändå möjlighet att hjälpa oss på ett event. Du behöver fortfarande en godkänd dräkt samt en förälder/vårdnadshavare som är med dig under hela eventet.

Om du är över 18 år men har ännu inte skaffat en dräkt, eller Kanske inte vill ha någon, så kan du ändå bli en viktig del av vårt gäng som Event Supporter. Dessa fantastiska människor hjälper oss I och ur dräkterna, hjälper till i  vår monter. De är helt enkelt jätteviktiga för att de som är I sina dräkter kan göra det de är bäst på. Nämligen troopa!

Detta är antagligen den fråga vi får oftast!
De dräkter som finns att köpa i vissa butiker och i e-handeln, tex på Amazon, riktar sig oftast till Halloween-firare eller dig som bara vill ha lite skoj. För att bli medlem i 501st Legion och Swedish Garrison behöver du skaffa något mer högkvalitativt.

Steg ett är att bestämma vilken de många olika dräkterna somdu siktar på. Vissa är mer lättuppnåeliga och andra mycket dyrare. Vissa tillåter dig att bli en i en mängd troopers som står i bakgrunden, tex Stormtroopers, medan andra later dig bli en särskild karaktär såsom Darth Vader eller Boba Fett. Vissa dräkter är väldigt komplexa medan andra är mindre bekväma. Ta god tid på dig att skaffa kunskap om de olika dräkterna innan du bestämmer dig för vilken du vill ha.
Bli medlem på Swedish Garrison forum och på forumet för  din dräkts avdelningsforum - Detachment. Läs på och leta efter svar på dina frågor. Med största sannolikhet har din fråga och dina funderingar besvarats tidigare. Om inte så ställ frågan i forumet! Våra medlemmar är väldigt hjälpsamma och kommer vilja hjälpa dig vidare i rätt riktning, så du kan undvika kostsamma misstag.

En sak att komma ihåg är att dräktskapande ä ren beroendeframkallande hobby! När du väl skaffat din första dräkt, kommer du antagligen att vilja ha en till. Så om du känner att ditt förstahandsval är för avancerat och svårtillverkat, börja med något enklare. Du kan alltid ta den svårare dräkten senare!

När du har bestämt dig för vilken dräkt du ska göra så ska du hitta en leverantör, om du inte tänker göra även tex plastdelar själv. Det finns många pålitliga leverantörer där ute, men tyvärr också lika många som lovar mycket, men levererar lite, eller inte ens något. Innan du skickar betalning till någon i förväg så säkerställ att säljaren har goda omdömen! Detta får du bäst koll på genom att fråga på forumen. Inte genom att fråga säljaren! Kom ihåg att de allra flesta säljare tillverkar dräkter som hobby och de har även riktiga jobb och ett liv som ibland kan komma i vägen före just din order. Så kom ihåg att fråga om leveranstid för att du inte ska bli besviken!

Vissa leverantörer erbjuder helt färdiga dräkter. Om du väljer att köpa en sådan så måste du se till att de mått du skickar till säljaren är 100% korrekta. De flesta köper kit som de sedan bygger själva. Då kommer du få en stor brun låda med massor av delar och sannolikt väldigt få instruktioner. Men misströsta inte! Det finns massor av guider och instruktioner online. Forumen är åter väldigt användbara, men det finns också tonvis med videor på Youtube så du kan se på hur du ska göra. Du kan också hora med dina lokala troopers om de har så kallade Armor Parties. Då kan du handgripligen få hjälp och råd för att undvika göra samma misstag som vi andra redan gjort! Du kommer också lära känna dina framtida vänner I föreningen.

Du kan också välja att bygga din dräkt helt själv. 3D printrar och Pepakura-filer har gjort det mycket enklare att skapa sin egen dräkt. Köp 3D-filerna för en dräkt och sätt igång att printa. Om någon i familjen är duktig med symaskinen så kan man alltid börja med en mjuk dräkt såsom en Imperial Officer eller en TIE Pilot Reserve istället för en stormtrooper.

Om du redan har en dräkt så kommer här ansökningsprocessen:

 • Välj ditt TK-ID. Detta kommer vara ditt ID-nummer I Legionen. Eftersom vi har väldigt många medlemmar över hela världen så är många nummer redan tagna. Du hittar en lista på vilka nummer som är tillgängliga här.
 • Ta bra bilder på din dräkt. De behöver inte vara tagna av en proffsfotograf, men du behöver följa riktlinjerna nedan:
  • Ta foton utomhus I dagsljus om det är möjligt att göra det! Om bra dagsljus inte finns, tex under vintern, så använd så bra belysning som möjligt! Undvik skarpa spotlights eller andra ljuskällor som kan ge kostiga skuggor.
  • Ta bilderna mot en enfärgad bakgrund. Stormtroopers bör dock inte ha en vit bakgrund och Darth Vader ska inte stå mot en svart.
  • Ta bilder med så hög upplösning som möjligt! Ju fler detaljer som går att se desto enklare är det att du blir godkänd utan frågor.
  • Du ska minst skicka in följande foton: Framifrån, Bakifrån och från sidorna med utsträckta armar. Det är för att alla detaljer ska gå att se.
  • Om det är någon del på din dräkt som är väldigt detaljerad så ta närbilder på denna.
  • Ta minst ett porträttfoto med bröstkorgen i nederkant. Ta bild bade med och utan hjälm på. Ta också ett par actionbilder med en pose som passer din karaktär.
  • Gör inga justeringar i bilderna med något bildredigeringsprogram. Du får hjälp med att ta bort bakgrunder och liknande senare.
 • Nästa steg är att fylla i onlineansökningen på 501st Legion application form.
 • Vänta på svar! Ganska ofta får man då feedback på vad du behöver justera för att din dräkt ska klara föreningens standardnivå. Här hjälper vi dig också framåt med justeringarna.
 • Gör de ändringar du behöver och skicka in nya foton.
 • Vänta åter på svar, Under tiden skaffar du, om du inte redan gjort det, ett konto på Swedish Garrisons Forum forum.
 • När du är godkänd så efterfrågar du också Medlemsstatus på forumet så du får tillgång till all information.
 • Anmäl dig till ett event eller en troop och sätt igång med det roliga!

Om du inte bor i Sverige, kontakta din lokala local garrison.

Sannolikt kommer du ha väldigt roligt, träffa nya vänner och inte minst göra andra människor riktigt glada!

Vad vi gör på ett event beror på vad det är för typ av event men oftast::

 • Patrullerar vi runt på eventet och fotograferas med gäster och barn
 • Arbetar i Swedish Garrsions monter eller fotobås. Både i och utan dräkt.
 • Berättar och visar upp Legionen och vår Garrison och det välgörenhetsarbete vi utför.
 • Prata med människor som är nyfikna på oss och kanske själva vill gå med.
 • Visa upp hur vårt välgörenhetsarbete fungerar.

De flesta under 18 växer fortfarande så vi rekommenderar inte att någon under 18 skaffar sig en helt ny dräkt som lever upp till de höga krav våra dräkter har. Detta för att de är dyra och du kommer antagligen växa ur den. Men det finns andra möjligheter för dig:

 • Satsa på en dräkt med lägre kvalitet som är OK, men avsevärt mycket billigare!
  En sådan kan du sen modifiera om du vill ha den mer korrekt i väntan på att du skaffar en riktigt bra dräkt senare!
 • Köp begagnat: Våra medlemmar säljer ibland sina begagnade dräkter för att skaffa nya. Dessa är ofta billigare och sepciellt om du talar om för den som säljer att detta är din första dräkt och att du vill gå med i Swedish Garrison så snart som möjligt! Det är dock vitigt att komma ihåg att även om en dräkt varit godkänd tidigare är det inte säkert att den blir det på dig. Alla dräkter ska anpassas till den som ska ha den. Sen kan också godkännandestandarden ha ändrats om man sett nya detaljer då vi hela tiden strävar efter så korrekta dräkter som möjligt.
 • Bygg en egen dräkt: 3D printing and pepakura har gjort det mycket enklare att bygga en dräkt från grunden. En köpt 3D-modell av en dräkt kan man sen storleksanpassa till dig. När du sedan växer kan du sälja dina dräktdelar vidare. Om du eller någon du känner är duktig med en symaskin kan det vara smart att börja med en dräkt med mycket mjuka delar.

Det finns också en Star Wars förening för alla som är under 18 år, Galactic Academy (http://www.galactic-academy.net/). Den föreningen startades av Peter Mayhew, skådespelaren som spelade Chewbacca i de första filmerna.

The 501st Legion och Swedish Garrison fokuserar på de onda karaktärernas dräkter. Det finns andra föreningar som fokuserar på andra dräkter:

Om du har byggt en Star Wars Droid så kontaktar du R2 Builders: Sweden.

Det finns också en del överlappningar, alltså dräkters som kan vara med i flera föreningar så det är inte ovanligt att man är medlem i flera föreningar med samma dräkt. CloneTroopers är tex godkända bpde i the 501st Legion och Rebel Legion. Ibland kan dock kraven på dräkterna se lite olika ut mellan de olika föreningarna.

Event Supporters är de som inte har en godkänd dräkt ännu men ändå vill hjälpa oss på event. Hur du gör för att bli supporter finner du här:

 • Kom och säg ”Hej” till oss vid ett event eller ta kontakt med en av våra medlemmar så vi får lära känna dig.
 • Registrera dig på forumet
 • Begär Supporter access på on the forum
 • Invänta att en/den medlem som lärt känna dig ger OK på sin ansökan så kommer Admin att ge dig korrekt forumstatus.
 • Anmäl dig till ett event, var behjälplig och ha kul!

Enklaste sättet att komma i kontakt med oss är via vort contact form på webbsidan. När vi får din ansökan så kommer vår koordinator gå igenom den och då kommer vi kontakta en lokal trooper för planering tillsammans med dig.

Vi har oftast möjlighet att skräddarsy eventet utifrån dina önskemål. Allt från att en enskild trooper besöker ett barn på dennes födelsedag till större grupper på tex ett företagsevent med vårt fotobås. Normalt ber vi om en donation för att vi ska ställa upp och beloppet beror på vad det är för event och hur många troopers som ni önskar.

Vi tar ingen avgift för att delta eller vara med på olika events men vi ser gärna att ni donerar pengar till välgörenhet eller om vi har möjlighet att få ha vårt fotobås där vi samlar in donationer från era besökare. Det är på detta sätt vi fått vårat smeknamn. The Bad Guys Doing Good.

Observera att våra medlemmar i Swedish Garrison inte får någon ersättning från era donationer!

The 501st Legion och Swedish Garrison är i grunden välgörenhetsorganisationer och vi samlar ofta donationer till ett lokalt ändamål.

Medlemmarna erhåller ingen ersättning för deras medverkan, utan de brukar snarare ha kostnader för resor, parkering, boende etc. Med detta sagt har vi dock en del kostnader för att bedriva vår verksamhet vid event och dessa kostnader behöver vi täcka innan vi sänder donationerna vidare. Vårt mål är alltid att minimera våra kostnader och maximera donationerna.

Från beloppet vi samlar in drar vi alltså av kostnaderna för eventet såsom skrivarfärg, fotopapper osv. Föreningen behåller sen ytterligare 10% för att kunna underhålla och förbättra vårt utställningsmaterial och driva vår webbsida tex. Vårt mål är att ständigt förbättra besökarnas upplevelse hos oss så vi kan samla in ännu mera donationer.

Ett exempel: Vid Sci-Fi World 2020 i Göteborg samlade vi in 23.210 SEK. vi hade kostnader på 1.445 SEK för fotopapper mm. Då kvarstod 21.765 SEK. Från det drog vi av 10% eller 2.177 SEK för underhållskostnader. Kvar att donera var 19.589 SEK. Detta avrundas alltid uppåt och 20.000 SEK översändes till Drottning Silvias Barnsjukhus i Göteborg.

Om du har några frågor kring hur våra donationer fungerar eller om du vill veta hur mcyket vi donerat från ett visst event. Vänligen kontakta  DS/SL/TD 5573 som är vår kassör.

Nej, vi är inte en del av Lucasfilm Ltd. Vi är däremot deras primära partner – alltså deras preferred Imperial costuming group. Lucasfilm använder också våra medlemmar när de behöver många troopers på en gång för filminspelningar. Tex i The Mandalorian and The Book of Boba Fett.

Ja. I de allra flesta är det väldigt varmt! Plast ventilerar extremt dåligt…

"I can't see a thing in this helmet" (Luke Skywalker, A New Hope)

Det är kanske en liten överdrift att säga att man inte ser någonting i en Stormtrooperhjälm, en Tusken Raidermask eller en Mandalorianhjälm. Sanningen är dock att vår sikt är otroligt begränsad! De flesta troopers i dräkt ser inte små barn om de inte är minst ett par meter framför dem. Det kan alltså vara ganska obehagligt att gå runt och inte se och det är väldigt lätt att snubbla på stolar, trappsteg eller små barn som man helt enkelt inte såg.
Hjälp oss genom att vinka för att påkalla uppmärksamhet!